Avancerad sökning
Tillbaka
Produkter och tjänster | 2015-07-22 16.30

Surfa utomlands med gott samvete

I Sverige har vi det rätt bra. När vi surfar har vi en prislapp som berättar hur mycket det kostar att surfa…

Vad vi ofta missar är att priset för att använda mobilen hemma och utomlands kan skilja sig markant åt. Och oftast märker vi det inte förrän mobilräkningen kommer efterföljande månad. Även om EU har infört ett kostnadstak* som reglerar högsta priset som en operatör får lov att ta ut för mobiltelefoni, sms och dataanvändning är det fortfarande betydligt dyrare att mobilsurfa utomlands.

Därför har vi tagit fram ett par punkter som vi tycker är viktiga att veta om och åtgärda innan man använder mobilen för att surfa utomlands.


 1. Ta reda på vad du har för prisplan.
  Innan du reser iväg, ta reda på vilka priser och villkor som gäller för att ringa, ta emot samtal, surfa, sms:a etc, i det land du ska resa till.
 2. Stäng av appar och automatiska funktioner.
  Vissa appar och tjänster i din telefon är inställda på att koppla upp sig mot närmaste nätverk och automatiskt hämta uppdateringar – exempelvis e-post, Facebook, väder- och nyhetstjänster etc. Därför är det bra att stänga av alla appar och automatiska uppdateringar innan du reser utomlands. Information om du gör detta finns oftast i telefonens manual.
 3. Stäng av data roaming.
  I din telefon finns funktionen data roaming. Data roaming innebär att du kopplar upp dig till närmaste nät och via det skickar och tar emot data, exempelvis när du surfar, kollar mailen etc. Vissa appar och tjänster i din mobil – exempelvis mail, Facebook, väderappar etc – kan vara inställda på att automatiskt söka efter uppdateringar när mobilen är på, utan att du behöver vara inne på appen eller tjänsten. Det innebär att apparna/tjänsterna kopplar upp sig till närmaste nät och skickar och tar emot information. Det här blir kostsamt i längden och det är därför viktigt att stänga av data roaming när du åker utomlands.
 4. Lägg in en surfspärr.
  Om du tänker använda din telefon med svenskt abonnemang utomlands, bör du dubbelkolla med din operatör att de erbjuder någon typ av spärrtjänst för mobilsurf eller mobilt bredband. En sådan spärr ska finnas enligt direktiv från EU, men för säkerhets skull är det bra att kolla upp innan du reser. Spärren gör att du blir meddelad när surfsumman närmar sig en gräns på 50 euro. Om du då inte meddelar operatören att du vill fortsätta surfa över gränsen ska tjänsten spärras.


*Observera att de regler som gäller inom EU inte är applicerbara om du reser utanför EU!

Läs fler blogginlägg