Avancerad sökning
Dataförbrukning

Dataförbrukning i mobilen

Håll koll på dataförbrukningen!
Nyttiga tips och information om mobilnätsanvändning

Information om dataförbrukning kan finnas i mobilen alternativt i speciella appar, beroende på mobilens operativsystem och version. Vi går igenom de vanligaste operativsystemen här nedan, så att du enkelt hittar den information som är relevant för er.


iPhone-dataförbrukning

iPhone

På samtliga iPhone mobiltelefoner finns information om dataförbrukning att hitta direkt i mobilen, inbyggt i operativsystemet.
Gå till Inställningar > Allmänt > Användning > Mobilnätsanvändning

Det går också att ändra inställningar och stänga av mobildata, aktivera/avaktivera 3G samt stänga av och på data-roaming. Dessa inställningar kan hjälpa er att begränsa eller minska kostnader vid till exempel utlandsresor, eller att begränsa datatrafik till Wi-Fi när det finns tillgängligt.
Gå till Inställningar > Allmänt > Mobilnät

Det finns flera appar utöver den inbyggda funktionen i mobiltelefonen, som kan ge ytterligare information om dataanvändning. Ett hett tips är Data Buddy. Appen kräver iOS 4.2 eller senare versioner, och laddas enkelt ner från iTunes. Verktyget är på engelska, men bilderna och diagrammen gör det lättbegripligt och överskådligt.

Android-dataförbrukning

Android

I mobiltelefoner med Android version 4.0 eller senare finns det verktyg som låter er styra användandet av mobil data. Det går att ställa in begränsningar och varningar, och det är även möjligt att slå av mobil data. Det går även att se hur mycket datatrafik ni använt under en speciell period.
Gå till Inställningar > Dataanvändning

Flera appar finns för Android som hjälper till att hålla koll på dataförbrukningen. Flera av apparna passar även Android-mobiler som har en lägre version än 4.0. Vårt tips är My Data Manager. Appen är på engelska men är enkel att förstå och därför mycket användarvänlig. Informationen är enkelt uppdelad beroende på typ av trafik; mobil, roaming och wi-fi, och tydliga grafer visar förbrukning samt ger möjlighet till detaljerad information.

Windows-dataförbrukning

Windows Phone 7.5

Windows har utvecklad en app som fungerar på Windows 7.5 mobiltelefoner. Där kan man se sin förbrukning och nätverksdata per månad. Andra finesser som appen erbjuder är information om SMS- och samtalsanvändning. Appen heter Mätare och laddas ner direkt via mobiltelefonen.

Windows Phone 8

Till Nokiatelefoner finns Data Sense där man kan sätta gränser och hålla koll på förbrukningen.